6 tips om keuzestress te verminderen

Tips uit eigen ervaring, zie ook het verhaal hieronder.
  • Ken je waarden
  • Leef (handel) daarnaar!
  • Weet van jezelf wat je niet belangrijk vindt
  • Sta er niet te lang bij stil. Kies in 5,4,3,2,1
  • Maak je eigen gedachten clownesk als je doorschiet. “Oh wat erg! Echt verschrikkelijk dat je dit niet kan beslissen.” EN lach hier ook om
  • Zet een punt als je denkt; het is anders gelopen, helaas PUNT.
 

Zelf beslissen

Opinieonderzoek of meningloos?
Zelfverzekerd of onzeker?

Ik lijk in sommige situaties werkelijk waar geen mening hebben. Dat hoeft niet iets slechts te zijn, als dat mijn keuze is. Maar het is zo’n onbewust proces, dat ik het nu pas zie. Mijn vriend noemde het al eens; je mag wat daadkrachtiger zijn. Het leek soms wel of ik een opinieonderzoek verrichtte, iedereen in mijn naaste omgeving werd om hun mening gevraagd. Een voorbeeld: we willen een film kijken. Maak jij maar een top 3, oke… ehm… doe maar 1 of 2 dan.
Zie je het? Nog geen keuze!

Ander voorbeeld: televisie en internet abonnement. Welke heb jij? En jij? En jullie? Drie verschillende antwoorden, vijf verschillende ervaringen en geen stap verder. Oke, wat vind ik dan belangrijk; stabiel internet, de kosten. En zo bevind ik me weer in een soort spagaat. Tot het laatste moment, want dán (onder tijdsdruk) kan ik ineens wél beslissen. 

Begrijp me niet verkeerd, ik kan zeer besluitvaardig en daadkrachtig zijn, ook in situaties waarin geen tijdsdruk is. In een kwartier heb ik een nieuwe bank en bed gekocht. En het half uur daarna ook gelijk maar twee tweedehands stoelen. Om de volgende dag toch de andere twee stoelen ook te kopen… en toch lijkt het alsof ik zelf geen mening heb als het op de simpelste zaken aankomt, zoals abonnementen of activiteiten in mijn relaties.

In de praktijk
“Wat zullen we vandaag eens doen?” “Je wil nog even blijven liggen? Oke..”
En vervolgens kan ik zeuren over de verspilde ochtend en daar erg last van hebben…
Dus ik weet wel wat ik wil, maar ik signaleer het niet? 

Wat helpt mij?

Tegenwoordig signaleer ik hoe vaak ik mijn keuzestress bij een ander kan neerleggen. Nu ik merk dat ik dat doe, blijkt dat ik over bepaalde zaken niet echt heb nagedacht of niet over wou nadenken. Ook zijn er dingen die ik simpelweg niet belangrijk vind om een mening over te hebben. En als ik het niet weet en mij er ongelofelijk druk om kan maken? Dan haal ik een clown in mijn gedachten tevoorschijn die de boel eens flink belachelijk maakt, want wat is het ergste dat er kan gebeuren als je ‘verkeerd’ beslist? De film valt tegen, helaas. Het abonnement bleek niet het goedkoopst, helaas. Let hier goed op, want na het woord “helaas” volgt een punt. Zet die punt ook!  

Het zijn dan leermomenten, die mij helpen bij een volgende keuze en een mening. Door de ervaring van het blijven liggen in de ochtend, weet ik nu dat ik het belangrijk vind om eerder op te staan. En voila: daar is een mening ontstaan! En misschien nog wel belangrijker dan een mening: ik weet wat ik belangrijk vind en kan daar nu naar handelen!

Kun jij ook wel wat hulp gebruiken bij keuzestress?

Wil jij jouw waarden en persoonlijkheid meer in beeld brengen, zodat je minder keuzestress ervaart?


Klik hier


Klik hier