Hey ijsberg!

 Geen zorgen, deze ijsberg heeft niks te maken met het zinken van de Titanic. De Amerikaanse psycholoog David McClelland ontwikkelde deze metafoor. Boven de waterlijn is wat wij zien van andere mensen, maar wat er onder de waterlijn afspeelt is vaak niet zichtbaar voor anderen, scroll naar onder voor het andere plaatje.

Dit model gaat er vanuit dat wanneer alle drie de vragen/lagen met elkaar kloppen je dan waarschijnlijk lekkerder in je vel zit.

Voorbeeld

Een voorbeeld: een jonge startende docent gaat al een paar jaar mee met de door hem genoemde ‘zelfstandige cultuur’ van de afdeling, dit houdt in dat men niet gauw om hulp vraagt en ze zelf hun problemen oplossen. Het komt daarom niet bij hem op om om hulp te vragen bij die pittige klas, straks vinden ze hem geen goede docent en loopt ie ook nog zijn kans op een vast contract mis! Als je onder de waterlijn kijkt, heeft deze docent persoonlijke behoeftes die hij niet langer mag/wil negeren. Dat kan namelijk leiden tot een burn-out, overspannenheid of zelfs de stap om uit het onderwijs te gaan. Zijn collega’s zien echter niets van deze strijd, omdat zij alleen het topje van de ijsberg kunnen zien.

Wat kan dan helpen? Het meest moedige is om de hulpvraag wel kenbaar te maken. Help zeggen is soms best lastig. Weten wat er onder jouw waterlijn speelt kan zorgen voor een ondersteuning van je gevoelens, hierdoor is het makkelijker om uit te leggen waarom je deze hulp nodig hebt. 

Wil jij eens een duik nemen om te ontdekken hoe het met jouw ijsberg zit? Of kun je hulp gebruiken bij het voorbereiden van een moeilijk gesprek, uitdagende klas, samenwerking met collega’s  of iets anders?  Neem vrijblijvend contact met me op door op onderstaande knop te klikken.


Contact