Hét recept voor zelfzorg!

De betekenis van zelfzorg volgens Van Dale:

zelf·zorg (de; v(m))
het zorgen voor zichzelf, m.n. voor eigen welzijn of gezondheid

Voor jezelf zorgen, dat klinkt simpel, toch? Als je goed voor jezelf zorgt, kun je immers ook goed voor een ander zorgen. Denk maar aan de zuurstofmaskers in vliegtuigen. Maar hoe doe je dat nou, voor jezelf zorgen? Het is namelijk meer dan een saunabezoek, rondje hardlopen of leuke dingen doen. 

#selfcare #zelfliefde #zelfzorg

De hashtag selfcare wordt met regelmaat gebruikt op sociale media, 48 miljoen keer om semiprecies te zijn. Een drankje op het terras? #selfcare! Een mooie quote of affirmatie? #selfcare! Een yogahouding? #selfcare! Een nieuwe tattoo? #selfcare! En zo nog veel meer. Ik zal de laatste zijn die zegt dat deze elementen geen onderdeel zijn van zelfzorg, maar wat mij opvalt is dat we te pas en te onpas dingen delen over zelfzorg, terwijl we nog te vaak aan onszelf voorbij lopen. Loop je jezelf te vaak voorbij dan kan dat leiden tot verdere geestelijke problemen en dat moet je niet willen. 

Wat te doen?

Het recept voor zelfzorg is best simpel, als je het zo leest. Dit is natuurlijk met een knipoog! Het belangrijkste ingrediënt staat er niet eens op en dat is balans, persoonlijke balans. Alleen jij weet wat voor jou werkt en als je het niet weet, dan kom je er vaak gauw genoeg achter.

Zelfzorg draait om gezondheid: fysieke en geestelijke gezondheid. Ik ga hier niet uitweiden over alle gemiddelden over fysieke gezondheid, dat weet je waarschijnlijk wel een beetje. Toch is het nummer 1 van de vergeten ingrediënten van zelfzorg. Het is zo makkelijk als je je even niet zo fijn voelt om op de bank te ploffen, chips te eten en te gaan gamen. Daar is natuurlijk niks mis mee als je gewoon lekker in je vel zit. Dus voor jezelf zorgen houdt ook in dat je een gezonde levensstijl hanteert. De juiste voeding, zowel in de vorm van voedsel, als in boeken/ontwikkeling, zorgt voor een goede basis om goed in je vel te zitten. Dit is altijd maatwerk en dus aan jou om uit te zoeken.

Meditatie en geestelijke gezondheid

Geestelijke gezondheid draait om het welzijn van je hoofd, je psyche, en kan ook weer een uitwerking hebben op je fysieke gezondheid. Denk maar eens aan spanning: veel mensen die spanning ervaren, krijgen last van hun darmen. Het staat dus met elkaar in verbinding. Slaap en rust zijn hier zeer belangrijke factoren in. Voldoende slaap en rust zorgen voor de aanmaak van de juiste stoffen, zoals melatonine. Let hierbij wel op het volgende; rusten is niet hetzelfde als tot rust komen. Onder rusten versta ik ontspanning van je hoofd en lijf. Ik hanteer bijvoorbeeld als vuistregel: na inspanning komt altijd ontspanning. Veel mensen zweren bij meditatie en daar zijn genoeg wetenschappelijke bewijzen voor. Ook ik ben een groot voorstander hiervan, maar… er zijn mensen die zichzelf zo’n druk opleggen om iedere dag te mediteren ‘omdat het moet’, dan wordt het mediteren om het mediteren en verlies je het idee erachter uit het oog. Als het gaat om zelfzorg, kan een wandeling in stilte, een maaltijd koken, schilderen of iets dergelijks ook meditatief werken.

Zelfkennis

Het kwam al aan bod; persoonlijke balans, maatwerk in je gezonde levensstijl. 

Het draait daarmee ook om zelfkennis. Jezelf (leren) kennen is van belang om goed voor jezelf te kunnen zorgen. Want hoe kun je dat doen dat goed voor je is, als je niet weet wat dat is? En hoe kom je hierachter?

 Allereerst is het goed om eens te kijken welke lessen je al hebt geleerd in je leven. Wanneer ging je flink op je bek en wat heb je ervan geleerd over jezelf? Welke vriendschappen geven je energie en welke laten je leeglopen? Wat zegt dat over jou? Vervolgens is het goed om te kijken naar wat jij belangrijk vind. Wat zijn je waarden? Hoe Geef je daar vorm aan in je leven? Daarna kijk je eens kritisch naar welke rol jijzelf en jouw behoeften spelen in jouw leven. Staat dit op 1? Nee? Dat is het volgende ingrediënt. Zorg ervoor dat jij doet wat bij jou past.

Een persoonlijk voorbeeld: ik heb dagen dat ik gewoon even lekker door wil gaan, ook al weet ik dat ik er overprikkeld door raak en ervan zal moeten bijkomen. Ik word daar blij van, ik vind familie/vrienden en vrijheid belangrijk, dus dat is de keuze die ik maak. Vervolgens zorg ik dat ik ook weer dagen kan bijkomen met minder prikkels. Of als het om werk gaat, ik knal graag liever een paar uur langer door om vervolgens een middag vrij te zijn. Die vrijheid heb ik ingebed in mijn leven.

Kom op!

Voor jezelf opkomen klinkt zo makkelijk en is toch vaak erg lastig. Vaak heeft dat te maken met de ander; je wilt iemand niet kwetsen, teleurstellen, boos of verdrietig maken, enzovoort. Het draait in jouw leven om jou en wat jij belangrijk vindt. LET WEL OP: ik zeg hiermee niet dat je ongegeneerd je eigen pad moet bewandelen en jouw overtuigingen op iedereen los moet laten.

Ook opkomen voor jezelf is een persoonlijke balans tussen vechten en vrede. Een innerlijk gevecht voor innerlijke vrede. Een open gesprek om je eigen belangen te behartigen. Eén van mijn volgers noemde het voorbeeld over een gesprek over loon. Ze zei: Als je veel te weinig betaald krijgt, moet je opkomen voor jezelf bij HR en als zij niet akkoord gaan, afslaan! Het gaat dus ook over je rechten en je waarde. 

Hoe je het dus ook wendt of keert, jij bent aan zet om uit te vogelen hoe jij voor jezelf kan zorgen en wat je daarvoor van jezelf nodig hebt. Je kunt het!

Denk jij na het lezen van dit artikel: dat lukt mij nooit? Of: waar moet ik beginnen? Of: ja, jij kan lekker lullen, maar zo makkelijk is dat niet?  Of gewoon een totaal willekeurige andere gedachte, waar ik je wellicht in kan ondersteunen?

Neem dan eens vrijblijvend contact met mij op. Ik kan je hierbij helpen!

Contact opnemen doe je door hier te klikkerdeklikken.

.